Samlet inn penger til vann

I USA er det ikke uvanlig med store veldedighetsarrangementer der folk betaler en god slump penger for å spise, drikke og kose seg - og der overskuddet går til et godt formål. For mange nordmenn er dette konseptet fortsatt litt fremmed, men nå har det jammen dukket opp i Rælingen!

16. mars i år inviterte Team Saksham til en åpen kulturkveld med dans, lek og moro på Fjerdingby Trivselssenter. Arrangementet hadde som formål å samle inn penger for å hjelpe folk i den lille landsbyen Rajghat i Rajasthan, nord i India. Landsbyen med sine 300 innbyggere har ikke fått bli med på moderniseringen som resten av landet har opplevd, og mangler både strøm, rent vann, toaletter og en vei som forbinder dem med omverdenen. På folkemunne kalles den Ungkarslandsbyen fordi mennene i landsbyen får avslag på alle sine frierier – ingen kvinner går med på å gifte seg inn i et liv i disse primitive omgivelsene. 

Arundeep Plaha, grunnleggeren av Team Saksham, forteller at de er en gruppe under Indian Norwegian Community (INC) som jobber for å gjøre mennesker i nød selvhjulpne, slik at de kan leve sine liv i trygghet og verdighet. Når vi spør om ikke innsamlingsmåten deres er litt utradisjonell bare ler hun. «Man ser kanskje ikke så mye av slike arrangementer i Norge, men internasjonalt er det helt vanlig. Det er jo en strålende måte å samle inn penger på! Vi har en flott kveld sammen, og samtidig får vi midler til, og fokus på, viktige prosjekter. Vi hadde et liknende arrangement i 2015 på Rikshospitalet. Det var for å støtte syreofferet Reshma Qureshi, en 18 år gammel jente fra Mumbai som ble utsatt for et syreangrep. De innsamlede midlene ble brukt til å dekke kostnadene for to av hennes kosmetiske inngrep. Hun har fortsatt mange operasjoner igjen før hun blir helt frisk, men hun har kunnet begynne på en utdannelse som RJ ved Mumbai FM radio, og på sikt vil hun kunne leve et normalt liv» forteller Arundeep.

Opptatt av resultater

Team Saksham sin viktigste oppgave fremover er å jobbe for at landsbyen Rajghat skal få alle grunnleggende fasiliteter. Første skritt mot dette målet er å installere vannpumper rundt landsbyen for å gi innbyggerne tilgang til rent vann. «Slik det er nå risikere de faktisk livet hver dag, både når de henter vann i elva, og når de drikker det. Noen blir tatt av krokodiller, og vannet er så forurenset at det er helsefarlig å drikke.» Arundeep forklarer at det finnes mange slike landsbyer rundt omkring, både i India og andre land. De har adoptert Rajghat, men når arbeidet der er ferdig er det mer enn nok å ta tak i andre steder. 

Lederen av Team Saksham er svært glad for at prosjektet RENT VANN allerede er kommet godt i gang etter innsamlingsaksjonen. «Vi har hentet inn priser på vannpumper fra leverandører i India, og vi er i samtaler med Rajasthan kommune for å få støtte fra dem.» Samtidig fortsetter gruppa med å samle inn penger til prosjektet. Det skal de blant annet gjøre ved å lage flere veldedighetsarrangementer. «Dette kommer vi til å gjøre helt til våre mål er nådd» forsikrer Arundeep. «I tillegg til billettinntektene kan vi for eksempel få inn penger gjennom auksjoner, og det blir ofte også noen rene donasjoner i forbindelse med arrangementene» forteller hun. «For eksempel fikk vi denne gangen lovnad om hele 50.000 kroner til prosjektet fra Neeru Kumra, som er gründeren bak Masalamagic. Hun ville jo egentlig være anonym, men vi synes det var så flott gjort at vi overtalte henne til å la oss gå ut med det.»

Celeber støtte

Arundeep forteller at også andre prominente personer støtter arbeidet deres. «FRP-politikeren Himanshu Gulati var æresgjest i år. Han var veldig positiv til initiativet, og snakket om at vi som bor i Norge og har et godt velferdssystem, bør hjelpe folk som er underpriviligerte. Dette er helt i tråd med vår egen filosofi.» Arundeep er veldig takknemlig for den positive responsen. «Dette er et stort prosjekt for en veldig god sak, og vi trenger all den støtten vi kan få!»

Hvis du vil lese mer om INC og deres prosjekter kan du besøke dem på deres Facebook-side. De hører også gjerne fra deg på e-post post@incs.no

Team Saksham

Team Saksham: (f.v.) Shweta, Patika, Uma, Sarita , Arundeep, Jyoti og Ria. 

Neeru Kumra og Arundeep Plaha

Neeru Kumra og Arundeep Plaha

Kvinner i landsbyen Rajghat

Kvinner i landsbyen Rajghat

_
_
_